Opublikowany przez: Mela134
Łatwo przyswajalne białko zawarte w mięsie drobiowym bierze udział w budowie tkanek kostnych i mięśniowych. Z kolei witaminy z grupy B, cynk i potas wzmacniają układ odpornościowy malucha. Magnez wspomaga prawidłowe działanie komórek nerwowych, a zawarte w nim witaminy PP tzw. niacyny umożliwiają prawidłową pracę żołądka i jelit. Żelazo znajdujące się w drobiu jest o wiele bardziej przyswajalne niż to obecne w warzywach.
Zdrowo bo ekologicznie
Kurczaki kupujmy jedynie z hodowli ekologicznych. Niestety dostęp do nich na rynku jest niewielki. Najwięcej w sprzedaży jest tzw. brojlerów. Są to kurczaki hodowane przemysłowo, na małej przestrzeni i karmione gotowymi paszami, co przyspiesza przyrost ich masy. Zgodnie z unijnymi zasadami do karmy nie dodawane są hormony i antybiotyki, jednak mimo to jakość mięsa z kurcząt nie jest najlepsza. Gdy już musimy zdecydować się na brojlery przynajmniej wybierzmy mniejsze zło i wybierzmy te z mniejszych hodowli. W bardziej renomowanych sklepach dowiesz się z jakiej hodowli kurczak pochodzi czym był karmiony. Jednak najważniejsze jest, aby kurczak był świeży.
Indyk dla alergika oraz kaczka i gęś
Spośród drobiu indyk dostarcza mięsa najmniej kalorycznego . Poza tym jest pełnowartościowym źródłem białka, zawiera dużo witaminy A, B, potasu, cynku oraz magnezu. Ponieważ przyswaja on najmniej zanieczyszczeń takich jak chociażby metale ciężkie jest świetnym składnikiem diety dla alergików.
W diecie dziecka powinny też zagościć kaczka i gęś jako zdrowsza alternatywa hodowanych kurczaków. Podawajmy je jednak starszym dzieciom. Mięso kaczki może być dla malucha zbyt ciężkostrawne, z kolei gęsina za bardzo kaloryczna.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Czym przyprawiać poszczególne zupy i mięsa...>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.